Avantura do srca Crne Gore – Staza 365 izvora

Ideja za naziv staze nastala je od imena Planine Lukavice preko čijih travnatih terena staza prolazi u dužini od 15km. Lukavica je poznata kao planina na kojoj ima 365 izvora, kako mještani iz katuna na Lukavici kažu – za svaki dan po jedan izvor.

Razlog za odabir Biciklističke staze 365 izvora:

Dužina staze 44,8 km čija je polazna tačka ispred hotela Vučje, a  prolazi najljepšim predjelima Crne Gore koji su poznati samo rijetkim ljubiteljima prirode.  Stazu preporučujem kako profesionalnom biciklisti za kondicione pripreme, rekreativcima koji su čari biciklizma već upoznali, tako i početnicima biciklistima i avanturistima željnim druženja sa prirodom.

Razlika korisnika staze je u njihovoj vještini upravljanja biciklom van asfaltnog puta i njihovoj kondicionoj spremnosti, ali zajedničko za sve korisnike na stazi 365 izvora biće maksimalno uživanje u prirodnim ljepotama. Vrijeme koje je potrebno da se pređe staza zavisi od korisnika: Profesionalac biciklista 2:00h, biciklisti koji koriste biciklo svakodnevno za rekreaciju – 3:30m, početnici – 6:00h.

Razlog više da koristite stazu 365 izvora je fotografija. Obogatićete svoj album sa mnogo lijepih fotografija. Veliki broj domaćih životinja, krda ovaca, dosta planinskih konja, katuni sa autentičnim kolibama, posebni prirodni predjeli, kulturno-istorijski  spomenici… Sve to možete viđeti na biciklističkom putovanju od 44,8km.

mzli žurim pozadini

Opis staze:

Na regionalnom putu Nikšić-Žabljak na 22. kilometru od Nikšića nalazi se jedan od tri Ski Centra u Crnoj Gori – VUČJE. Biciklistička staza 365 izvora kreće od Hotela Vučje. Na samom početku bicikliste čeka 1.670m  uspon po makadamu koji prolazi kroz gustu bukovu šumu. Krećemo desno. Zatim se dolazi do visoravni Konjsko. Okruženi planinama Đurkovo brdo 1575m na kojem je  i vrh žičare Ski Centra Vučje i Dažnik 1670m, sa koje se po lijepom vremenu vide najviši vrhovi Durmitora, Moračkih planina, Lovćena, Orjena, Vojnika.

Vozeći biciklo livadama Konjskog svaki biciklista naići će na poseban zakonom zaštićeni predio “KONJSKI UBAO”.

kapetanovo j.

Konjski ubao je mjesto na kojem se sakupljala voda vjekovima unazad i korišćen je za potrebe stanovnika katuna Konjsko. Danas dok odmarate oni srećni i strpljiviji mogu uočiti posebnu vrstu vodozemca “TRITON” koja je zakonom zaštićena. Od Konjskog ubla krećemo stazom desno.

Izlazak na asfaltni put u dužini od 5km. Autentičan planinski uski, vijugav i asfaltni put  dovešće vas do mjesta Bare Bojovića. Put je vijugav jer prati korito planinske rijeke. Jedinstven pogled pruža se na dva nadmoćna vrha planina Mali Žurim 1963m i Veliki Žurim 2036m.

Svakog putnika dočekaće gostoprimstvo porodice Bečanović, koja na Katunu Bare boravi od aprila do oktobra. Organski proizvedena hrana može se kupiti kod planinke Bečanović.

Uspon koji ovdje počinje čini najtežu dionicu puta u dužini od 3km.

11

Na uzvišenju Nikšin Kiljan može se posjetiti i fotografisati kulturna baština “Crkva Svetog Ilije Gromovnika”. U produžetku makadamskim putem i usponom dužine 4km može se doći do Kapetanovog jezera. Ledničko jezero sa pitkom vodom koje morate posjetiti. Ovo je mjesto đe naučite da slušate tišinu i na kojem se  osjećate lijepo.

Lijevo od Crkve nalazi se hotel Moj san. Smješten je na stjenovitom brežuljku. Mala drvena kućica učiniće da se osjećate kao u nekoj bajci.

Staza koja slijedi svakog mountain bikera povešće u nesvakidašnju avanturu. Okružena morem kamena singl track  u dužini 1km nalazi se na obroncima planine Ćetkova glavica – 1891m. Atraktivnost i uzbuđenje povećavaju izvori koji se nazivaju Točkovi, i čine bezbroj malih vodopada na kojima preporučujemo prenijeti biciklo u dužini od 200m. Obavezno se osvježite pitkom planinskom vodom.

Spust u dužini od 1km do Bara Bojovića. Pogled desno i krećemo asfaltnim putem velikog nagiba 1,5km do Zagaračkog katuna tačno ispod Malog Žurima.

Kretanjem lijevo iz Zagaračkog katuna dolazimo na planinu Lukavicu, na kojoj je najvisočija tačka Biciklističke staze 365 izvora. Smještena između planinskih divova: sa juga Maganika, sa istoka Malim Žurimom, Velikim Žurimom, Gackovim gredama, sa zapada planinom Borovnik, Lukavica se proteže u dužini od 15km.

Livadski put sa velikim brojem planinskih ljekovitih biljaka koje oslobađaju eterična ulja uveličavaju doživljaj. Mountain bikeri okrepljenje mogu naći u katunu Lukavica, kod porodice Mitrović, koji će Vas rado ugostiti i ponuditi domaću hranu.

Na svakom  od 365 izvora biciklisti mogu natočiti planinsku vodu u biciklistički bidon.

Blagi spust 5,5km po livadama i početniku mountain bikeru pružiće nesvakidašnji užitak. Sa livadskog puta prelazi se na makadamski put prema Ćeranića gori u dužini od 2,5km. Tu se nalazi “Kamena česma” – izvor koji je formirao Glogov potok.

Od Ćeranića gore do Gvozda vozi se makadamskim putem po srednje teškom spustu u dužini 3.8km.

Izlazak na asfalt. Lijevo sa Gvozda vozimo 400m asfaltnim putem i skrenemo u lijevo, na makadamski put prema katunu Zakraje. Postepeno počinje uspon srednje težak po makadamu prema Bršanskom katunu ispod planine Borovnik 6.3km. Nakon 6.3km skrećemo desno.

Sa Bršanskog katuna spust po livadama vodi nas do Konjskog ubla. 2.6km od Konjskog ubla skretanje udesno i preko livada uz blagi uspon dolazimo u gustu bukovu šumu kroz koju nas vodi makadamski put do ispod Đurkovog brda. Ispod Đurkovog brda uska staza od 700m dovodi nas na SKI stazu. Ekstreman spust 800m dovodi nas na polaznu tačku – Hotel Vučje.

Događaj koji potraje jedan dan, prepričava se  365, a pamti vječno. Pokušajte, nikad ne sami, već zadajte izazov sebi i grupi dobrih prijatelja.

Ana Petrović

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *