BK Perun realizovao projekat “Putevima Predaka”

Biciklistički klub Perun organiozovao je rekretivnu biciklističku vožnju u Nikšiću koja je se realizuje kao prvi dio u projektu “Putevima Predaka”.

Na biciklijadi je startovalo preko stotinu biciklista različite  starosne dobi. Biciklisti su krenuli sa trga Slobode od spomenika kralju Nikoli i vozili uz  pratnju Saobraćajne policije Nikšić  trasu dugu 5 km, dok je sobraćaj za korisnike automobila bio zaustavljen. Cilj u ovom projektu je promocija zdravih stilova života.

Danas ekološki osviješćen čovjek želi da doprinese očuvanju planete Zemlje, a bicikl kao jedino prevozno sredstvo koje ne emituje štetne gasove u atmosferu omogućava nam kretanje kako glavnim saobraćanicama tako i putevima koji vode u netaknutu prirodu. Ekspanizja koja je zahvatila moderni svijet i korićenje dvotočkaša ne smije zaobići ni Crnu Goru i na nama je da kroz razne sportsko turističke događaje pozivamo javnost da se kreću dionicama  od tačke A do tačke B .

Imajući u vidu da je prvi bicikl u Crnoj Gori došao davne 1895. godine moramo se osvrnuti na naše istorijsko nasleđe koje želimo nadovezati na savremene trendove u smislu promocije biciklizma kroz tradiciju koja se nastavlja.

Najsrećniji učesnik bicikljade Momir Pejović dobio je bicikl koje je za biciklijadu donirala  OO ŽAD Nikšić, a bicikl je uručila ispred te organizacije gospođa Rajka Radonjić.

Najmlađi učesnik  biciklijade bio je Vuk Osmajić, dok je najmlađa učesnica Tina Asović (imala tu čas da izvuče dobitnika glavne nagrade). Za sve najmlađe učesnike organizatori su obezbijedili sportske torbe.

Događaj su podržali: kozmetika Avon, Neregelija, pekara Uniprom i mljekara Srna.

Ova Biciklijada zapažena je po velikom broju učesnika mlađih od deset godina. U biciklizmu ne postoje granice što pokazuje današnja vožnja, biciklizam je za sve starosne dobi super zabava i rekreacijaNadamo se da ćemo ubrzo organizoavati još vožnji koje za cilj imaju promiciju biciklizma. Važno je da imamo podršku Saobraćajne policije, pa se nadamo da će sve više korisnika automobila upotrebljavati bicikl kao prevozno sredstvo”, izjavili su organizatori.

Veliki broj biciklista poslao je  poruku da su potrebne biciklističke staze što će doprinijeti atraktivnijoj i kvalitetnijoj urbanoj sredini.

Realizacija drugog dijela projekta  “Putevima Predaka” podrazumijeva organizovanje turističko rekreativne vožnje biciklima  od podnožja Trebjese tačnije ljetnjikovca kralja Nikole  i obilazak  kulturno istorijskih spomenika, zatim prelazak preko starog Vukovog mosta, prelazak preko Rimskog mosta, obilazak jezera Krupac i vožnja makadamskim putem nekadašnjom trasom stare želježničke  pruge. Glavni motivi biciklističkih turista su težnja za zdravim životom i boravkom u prirodi, zatim rekreacija, odmor i mentalna relaksacija, a prije svega visok stepen ekološke osviješćenosti.

Ana Petrović, BK Perun

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *