Kada treba prekinuti treniranje

Postoje brojna upozorenja, koja možete prepoznati osluškujući svoj organizam, a koja vam mogu ukazivati na to da treba da prekinete sa vježbanjem.

Ukoliko je recimo nivo zamora koji osjećate tokom vježbanja, znatno veći od uobičajenog, a da pritom tempo i težinu vježbanja niste pojačali, obavezno prekinite sa vježbanjem, pogotovo ako taj prekomjerni osjećaj zamora prati i previše brzo lupanje srca, vrtoglavica, sušenje usta, osjećaj slabosti ili osjećaj da ćete izgubiti svest.

Svi ti gore nabrojani simptomi, mogu biti samo trenutan rezultat pada šećera, pada krvnog pritiska ili nagomilanog umora u organizmu, pa, ako se ne ponavljaju učestalo, nemojte im pridavati poseban značaj, već jednostavno trenutno odustanite od vježbanja i potrudite se da se kvalitetno odmorite.

Međutim, ako se takvi simptomi ipak javljaju i ponavljaju redovno prilikom vježbanja, a da opet ćemo naglasiti, nisu uzrokovani pojačanim režimom vježbanja, onda ipak obratite pažnju na svoje zdravstveno stanje, prekontrolišite krvnu sliku ili se obratite ljekaru.

Ponekad, sam pad imunološkog sistema, dugotrajna prehlada ili grip, pa čak i nedovoljno sna, mogu umanjiti vašu ukupnu otpornost i izdržljivost i natjerati vas da napravite pauzu sa vježbanjem. Poslušajte svoj organizam. Ukoliko budete zanemarivali njegove signale i ignorišući ih nastavljali sa vježbama, možete i povući rizik, da se vaše zdravstveno stanje uslijed toga ozbiljnije pogorša i da vas izloži neprijatnostima, pa i dugoročnijem odricanju od vježbi.

U skladu sa činjenicom da su i mali signali koje vam organizam ponekad može poslati, dovoljni da prekinete vježbanje, pretpostavljamo da vam je jasno da su srazmjerno tome ozbiljniji zdravstveni problemi, zaista ozbiljan apel za to.

Nikako nemojte vježbati, ukoliko bolujete od recimo upale pluća, bronhitisa, ukoliko imate poremećaj rada crijeva ili neko teže oboljenje, uz koje se ne preporučuje i ne podrazumijeva fizička aktivnost.

Izvor & foto izvor: http://www.teretana-fitnes.com

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *