Mišićni tonus

Mišićni tonus, jednostavno rečeno, podrazumijevaju dobro oblikovani i definisani mišići. Postoje dvije definicije mišićnog tonusa, a to su stvarna, fiziološka definicija i popularna, konvencionalna definicija.

Stvarna fiziološka definicija

Mišićni tonus ili napetost mišića je nesvjesni (podsvjesni) niski nivo kontrakcije mišića kada su u fazi odmora, odnosno kada su neaktivni. U osnovi, mišićni tonus je ono što čini da mišići izgledaju čvrsti dok nisu aktivni tj. kada su u svjesnoj tenziji (kontrakciji).

Popularna konvencionalna definicija

U svojoj standardnoj (svakodnevnoj) upotrebi, izraz tonus mišića odnosi se na mišiće koji su vizuelno jasno oblikovani i definisani i imaju čvrst izgled. U ovom kontekstu mišićni tonus je poželjan jednostavno zbog toga što izgleda dobro.

Trening oblikovanja i definicije je, u stvari, trening za povećanje mišićne mase, a smanjenje tjelesne masnoće. Što je manje tjelesne masnoće, to je bolji tonus i definicija mišića. Dvije su esencijalne stvari kod treninga oblikovanja i definicije, a one podrazumijevaju izgradnju dovoljne količine mišićne mase i gubitak dovoljne količine masti. Za izgradnju dovoljne količine mišićne mase treba izabrati dobro izbalansirani trening program, koji će uključivati dovoljnu količinu i aerobnog (kardio) i anaerobnog treniniga, a za gubitak dovoljne količine masti treba izabrati dobro izbalansiran program ishrane.

Za trening oblikovanja i definicije, formula je više nego jasna i glasi: mišićna masa + gubitak masti = dobro oblikovano i izdefinisano tijelo, i to je sve.

Da bi se izgradila mišićna masa treba izabrati odgovarajući program treninga sa pravilnim rasporedom treninga i pravilnim izborom i izvođenjem vježbi, koji će uključivati aerobne i anaerobne aktivnosti, odgovarajuće težine, količine, frekvencije, intenziteta i volumena. Potrebno je napomenuti da svaki trening program treba praktikovati progresivno. Zapravilan i siguran gubitak masti i pravilno i sigurno regulisanje tjelesne težine, treba izabrati dobro izbalansiran program ishrane. Ovaj program takođe treba praktikovati progresivno i potrebno je izbjegavati velike i nagle promjene težine i gubitka masti radi štetnog, takozvanog jojo efekta. Pravilno i progresivno praktikovanje bilo kojeg programa je esencijalna stvar i siguran put ka postizanju željenog cilja.

Trening program za oblikovanje i definisanje tijela mora da bude umjeren i raznovrstan. Kod treninga za oblikovanje i definisanje tijela, treba se usresrediti na cijelo tijelo, a ne samo na određene djelove i mišićne grupe. Usresrediti se na cijelo tijelo znači raditi na cijelom tijelu, odnosno i aerobne (kardio) i anaerobne (tegovi) vježbe, i naravno sve to u kombinaciji sa dobro izbalansiranom ishranom i odmorom. Pravilnim praktikovanjem trening programa koji uključuje efektivne vježbe i tehnike treninga, može se brzo poboljšati mišićni tonus. Da bi se vidio pomak ili napredak u perspektivi, treba znati šta će sve trening za oblikovanje i definiciju učiniti za vaše tijelo. Ova vrsta treninga će umogome pomoći pri izgradnji mišićne mase, što će direktno pomoći u dugoročnom smanjenju tjelesne masnoće, zatim pomoći će da se ojačaju kosti, mišići i vezivna tkiva, što će pomoći pri bilo kojoj fizičkoj aktivnosti, a takođe, doprinijeće i smanjenju rizika od povreda.

Jako je bitno izgraditi mišićnu masu, a smanjiti tjelesnu masnoću. To takođe ima direktnog uticaja na opšt ezdravlje. Bitno je napomenuti da oko jedan kilogram mišića može sagoreti oko 20 do 30 kalorija dnevno, a oko jedan kilogram masti može sagoreti oko 5 kalorija dnevno. Ovdje je matematika više nego jasna, što je više mišića to se više kalorija troši tokom cijelog dana.

Primarna svrha mišicnog tonusa (po njegovoj stvarnoj definiciji) je da se mišići tretiraju za primjenu i da su spremni za akciju. Uvijek aktivirano stanje djelimične kontrakcije održava balans i držanje tijela, a takođe, služi i kao sigurnosni mehanizam koji omogućava brze nesvjesne (podsvjesne) refleksne reakcije mišića na bilo koje naglo ili iznenadno rastezanje mišićnih vlakana. Najbolji primjer ovoga je kada glava automatski trzne uspravno kada se zaspe u sjedećem položaju. Mišićni tonus, takođe, generiše toplotu i održava mišiće zdravim.

Marko Jovanović
specijalistaza sport i fitnes

izvori:
www.intense-workout.com/tone_definition.html
www.livestrong.com/article/150987-gym-exercises-for-toning/
www.shapesense.com/fitness-exercise/articles/muscle-tone.aspx
www.bodybuilding.com/fun/goulet5.htm
www.exercise.about.com/cs/weightloss/a/toning.htm
foto izvor: www.bodybuilding.com/fun/strong-vs-toned-the-truth-about-gender-specific-workouts.html

Share

Pin It

1 komentar

  1. E tu ru dr r hd i hi hindu glup bilo Jan van der. .a i u drugim gradovima. U tom trenutku, u kojoj meri, a ne samo na kanalu. .a to se ne zna. Ali ne treba ni u
    Kom se nalazi u centru, na moru i, u kojoj su bili u mogućnosti smo se u saopštenju. …….a to znači i u drugim zemljama, a u ponedeljak, a u ponedeljak, a u ponedeljak,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *