Ove vježbe su “ključ” dobrog zdravlja

Najbolje bi bilo da svakog dana imate neku aerobnu aktivnost u trajanju od četrdesetak minuta.

Ako želite na prirodan način da poboljšate pamćenje, popravite raspoloženje i usporite starenje, pridržavajte se samo jednog savjeta: krećite se što više.

Svaka vježba koja ubrzava puls i podstiče vas na kretanje i znojenje dobra je za zdravlje, i u tome je “tajna” mladosti.

Vježbanje će vam popraviti raspoloženje već posle prvog treninga, ali za pozitivan uticaj na mozak i sposobnost pamćenja moraćete ipak da se potrudite i da vježbate redovno.

Najbolje bi bilo da svakog dana imate neku aerobnu aktivnost u trajanju od četrdesetak minuta, piše britanski “Indipendent”.

Pitate se šta je aerobni trening? To je vrsta treninga koja podstiče naš organizam da troši masti i upotrebi ih za proizvodnju energije. Te procese stimuliše fizička aktivnost koja ne zahtjeva previše mišićnog napore – šetanje, plivanje, penjanje uz stepenice…

Naučnici su proučavali uticaj aerobnih vježbi na mozak pacijenata koji su bili na hemoterapiji, koja ponekad za posljedice može imati gubitak pamćenja i slabiju sposobnost koncentracije.

Ispostavilo se da su se ispitanici koji su vježbali osećali manje umorno, a bolje su i rješavali testove koji su im dati. Osim toga, aerobne vježbe su i dobra “terapija” protiv depresije i anksioznosti.

Ovako pozitivan utica aerobnih vježbi na mozak tumači se poboljšanom cirkulacijom, zbog čega mozak dobija više kiseonika.

Foto: Shutterstock

Izvor: vijesti.me

 

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *