Pošćenska jezera

Nekada ne treba žudjeti za putovanjem  dalekim svijetom  da bi viđeli lijepu prirodu. Crna Gora je neistražena zemlja koja tek čeka svoju svjetsku popularnost u tom pogledu. Sjever Crne Gore veliki je zeleni dragulj koji nijesmo u potpunosti ni sami otkrili.

Planinski gradić Šavnik nalazi se na nadmorskoj visini od 840m. Planinski masivi, visoravni, doline rijeka i kanjoni, sa velikim razlikama u nadmorskoj visini čine reljef ovog kraja. Šavnik je sigurno jedno od rijetkih mjesta na svijetu đe vodu sa bilo kojeg dijela rijeke možete piti. Veliki broj egzotičnih vodopada posebna je atrakcija u ovom kraju. Na padinama planina smještena su živopisna sela koja plijene posebnom ljepotom.

Tu su Pošćenska jezera glečerskog porijekla koja svojom ljepotom doprinose utisku da ste na nekoj posebnoj turističkoj destinaciji.

Na samo kilometer od Šavnika (magistralni put prema Žabljaku) postoji velika info table koja Vas upućuje na Planinarsko selo Nevidio i odmorište Jatak. Mjesto koje posjećuje najveći broj inostranih turista koji obilaze CrnuGoru. Mislim da je najveći razlog za to adrenalinski izazov koji pruža kanjon NEVIDIO.

Smješteni na obali Pošćenskih jezera odmorišta Planinarsko selo Nevidio i Jatak pored udobnog smještaja u kamenim i drvenim kolibama nude organski proizvedenu hranu iz drobnjačkog kraja.

Pravi je potez odlučiti se barem jedan dan za obilazak ovog mjesta. Pješaćenje, planinarenje, planinski biciklizam ili poseban izazov kanjoning. Ako se odlučite za kanjoning onda je potrebno potražiti odličnog vodiča koji će Vam ponuditi vrhunsku opremu i svoje iskustvo. Izaberite NVO Nevidio Canyoning jer tu je iskustvo, sigurnost i dobra oprema. Nikako, baš nikako ne odlučujte da se upuštate u ovu avanturu bez odličnog vodiča.

Ako se sa prijateljima odlučite za šetnju oko Pošćenskih jezera partite markiranu stazu do ulaza u kanjon Nevidio. Čistu hladnu vodu možete slobodno piti.

Kondiciono spremniji, a uz to ljubitelji biciklizma mogu da oprobaju stazu dugu 18 km u jednom pravcu do Boana  (Pošćenje – Petnjica – Kosorići –Tušina – Boan).

Asfaltni put prati kanjon rijeke Bukovice. Na ovom putovanju možete svratiti do manastira Podmalinsko, podignutog 1252. godine. A u selu Tušina može se posjetiti kuća Muzej Novice Cerovića (crnogorskog vojvode i senatora). Za ovu rutu pored elementarnog znanja i tehnike upravljanja biciklom potrebna je kondicija kakvu imaju rekreativci koji dosta vremena provode na biciklu. Svakako možete odabratii relax vožnju u selu Pošćenje, koja ne zahtijeva toliko kondicije jer je dosta ravniji teren.

Nije potrebno mnogo finansijskih sredstava ako prvo odlučite koje mjesto želite upoznati. Jednostavno, napunite ranac hranom, obujte udobne patike, krenite u avanturu. Ođe i u ljetnjem period zna da bude prohladno pa je potrebno ponijeti i nešto od robe dugih rukava. Svima je ponekad potreban vikend odmor i želja za nekim novim mjestom, ukusom nekog novog jela. Ali uvijek postoje ono nekoliko pitanja: đe otići, šta posjetiti, šta ima tamo da obiđemo, koga pozvati od društva  a ko imaslobodno vrijeme baš kad i vi. Ponekad nije loša ideja zakazati unaprijed društvu termin i desetak dana ranije kako bi se svi pripremili.

Pored lijepe i netaknute prirode, gostoljubivih domaćina zainteresovanih da popričaju sa Vama i da Vas pozovu na čašu domaćeg mlijeka, pronaći ćete pravu oazu mira koja dobro dođe za oporavak od svakodnevnih obaveza.

Kada pogledate fotografije sa ovog putovanja moraćete da objašnjavate prijateljima da nijesu Alpi, već fotografije iz Šavničkog kraja.

Brosura Savnik str1

Ana Petrović

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *