Rekreacija za žene: Aerobik, pilates ili teretana?

Postoji jedno vrlo važno pravilo u fitnesu koje kaže, “ishrana ti definiše cilj, a trening, put kojim ćeš ići do cilja“, od početka studija pa do danas sam se sreo s dosta slučajeva gde ljudi misle da trening može sve, a da ishrana nije toliko bitna, što je naravno velika zabluda. Odgovor je kratak i jasan, pravi i jedini put ka lepom i zdravom telu je trening + ishrana.

Rekreacija za devojke koja je najviše zastupljena kod nas je svakako aerobik, pilates i trening u teretani. Svaki od ovih vidova rekreacije ima svoje sledbenike i razlog zašto je izbor baš taj. Ono što je isto za sve njih je ishrana. Šta god da radite ako imate cilj da smršate kalorijski unos mora biti redukovan.

1. Aerobik, možemo ga definisati kao fizičku aktivnost srednjeg intenziteta s aerobnim karakterom, što znači da se vežbanje odvija u određenoj zoni u kojoj se energija oslobađa uz prisustvo kiseonika. Na prvi pogled je to idealna zona opterećenja jer ste u zoni sagorevanja masti, ali ako sagledate malo bolje primetićete da aerobik ima mnogo slabih tačaka koje se jednostavno ne mogu popraviti. Jedan od glavnih problema je nedovoljna prilagođenost svakom pojedincu u grupi, dok je drugi problem određeni limit koji se može postići, za nešto više potrebno je promeniti način treniranja. Istraživači i treneri se slažu da aerobik u trajanju od 60 minuta sagori oko 400 kalorija, dok se ostala potrošnja mora realizovati ishranom.

2. Pilates, njegov osnivač je u početku ove vežbe praktikovao u svrhu vojnih treninga, do danas se pilates mnogo promenio prilagođavajući se novijim generacijama i nekim novim potrebama. Lično smatram da je trening redukcije, odnosno mršavljenja uz pilates pogrešan izbor i argumenti za to su mi, nedovoljan intenzitet i neodgovarajući režim rada. Naravno to ne znači da uz pomoć pilatesa ne možete smršati, već da će vam biti potrebno mnogo više vremena u odnosu na neki drugi vid treninga, recimo treninga u teretani. Potrošnja koju ćete ostvariti za 60 minuta pilatesa je oko 300 kalorija, takođe i kod ovog programa je ishrana glavni pokretač gubljenja masnih naslaga.

3. Trening u teretani, po mom mišljenju idealan izbor za devojke koje žele da smršaju ili povećaju tonus svojih mišića (zategnu mišiće). Razlozi su: mogućnost individualnog pristupa svakom vežbaču, pisanje adekvatnog programa vežbanja, kombinovanje više načina rada i trening u više zona opterećenja. Ako je intenzitet rada srednji ili visok, treningom u teretani u kombinaciji s kardio treningom možete potrošiti i do 1500 kalorija za 120 minuta, što je vreme potrebno da provedete u teretani ako imate za cilj mršavljenje. Kao i kod svakog načina vežbanja i ovde je ishrana bitan faktor od kog zavisi uspeh.

Izvor i foto izvor: http://www.lepotaizdravlje.rs

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *