Septembarska biciklijada u Nikšiću

Evropsku nedjelju mobilnosti Opština Nikšić i Biciklistički klub Perun obilježiće 18. septembra uz podršku UNDP Montenegro, Fondacije Petrović Njegoš i Uprave za mlade i sport Crne Gore. Organizatori pozivaju sve bicikliste da dođu i provozaju laganim tempom trasu dugu 5 km.

Start je zakazan u 10:00 časova na platou ispred Robne kuće. Dok učesnici budu okretali pedale na platou ispred robne kuće učenici OŠ Braća Ribar, Olga Golović, Ratko Žarić će sa nastavnicima imati likovnu radioncu na temu mobilnosti. U saradnji sa prijateljima Biciklističkog kluba Perun biće obezbijedjeno dosta lijepih poklona za bicikliste.

Događaj se realizuje uz podršku MUP Crne Gore / Saobraćajna policija Nikšić, slobodni smo napomenuti da je cilj zaustaviti saobraćaj kako bismo pokazali na ovaj način da se korišćenjem bicikla kao alternativnog vida prevoza doprinosi i očuvanju životne sredine.

Realizacijom ovog projekta doprinosimo:
– Promociji sportskih vrijednosti
– Efikasnijem i isplativijem prevozu na kraćim dionicama
– Smanjenom zagađenju vazduha i manjoj buci
– Snižavanju emisije štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte
– Smanjenoj potrošnji goriva

Veliki broj biciklista poslaće poruku da su potrebne biciklističke staze što će doprinijeti atraktivnijoj i kvalitetnijoj urbanoj sredini. Biciklistički klub Perun poziva sve ljubitelje biciklizma da učestvuju jer tradicija vožnje bicikla u Nikšiću datira od 15 januara 1895. godine kada je Ljubo Petrović donio prvi bicikl u Crnu Goru.

14331599_1116004191809657_994770351_n

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *