Spinning – programiranje treninga na fitness biciklima

S obzirom na današnji ritam i pretežno sjedilački način života, sve je veća potreba ljudi za rekreacijom i opuštanjem. U cijelom tom zahtjevnom ritmu većini je potrebna aktivnost koja ne predstavlja dodatni stres u procesu učenja, već je jednostavna za izvođenje, a istodobno zahtjevna u smislu fizičkog opterećenja.

Spinning je grupni trening na statičkim biciklima u trajanju od 60 minuta. Stimulira vožnju vanjskog bicikla te uključuje i pokrete kojima se koristi u takvoj vožnji: flat (vožnja po ravnini), climbing (vožnja po uzbrdici), jumps (izmjena sjedećeg i stajaćeg položaja) i sprint (utrka).

Ovakav način treninga na fitness biciklima nastao je 1986.g. kada je američki biciklist Johnny Goldberg odlučio napraviti trening za održavanje sportske forme biciklista u teškim zimskim uvjetima, ali isto tako primjenjiv i za rekreativce u sportskim dvoranama. Ubrzo nakon početka proizvodnje bicikala spinning groznica zahvatila je Ameriku, a uskoro krenula i u Europu. Spinning je postajao sve popularniji među rekreativcima, ali i među sportskim entuzijastima željnim dobrog aerobnog treninga. U Hrvatskoj se pojavio tek 2008 g. i svakim danom okuplja sve veći broj zaljubljenika u ovaj vrlo zabavan i dinamičan sport.

Spinning je ciljno usmjeren program vježbanja jednako namjenjen rekreativcima kao i vrhunskim sportašima. U osnovi radi se o grupnom obliku treninga, ali prilagođenom svakom pojedincu budući da si svaki sportaš može prilagoditi intenzitet u skladu sa svojim sposobnostima. Isto tako pogodan je za sve dobne skupine, za osobe koje imaju bilo kakvih problema sa zglobovima, za trudnice, primjenjuju ga mnogi vrhunski sportaši u procesu bazične pripreme a sastavni je dio i priprema biciklističke ekipe za OI u većini zemalja.

Prije samog početka spinning treninga potrebno je dobro namjestiti spinner odnosno statični bicikl koji se koristi kod ovog oblika treninga. To podrazumijeva visinu sjedala, udaljenost sjedala od upravljača i podešavanje visine upravljača. Visinu sjedala podesti ćemo tako da sjednemo na najširi dio sjedala i postavimo pedale u okomit položaj u odnosu na podlogu. Kut u koljenom zglobu mora biti između 25-30 stupnjeva. Provjera ispravnosti visine vrši se takozvanom “provjerom petom” kod koje izvučemo stopala iz košarica ili oslobodimo biciklističke cipele iz kopči, postavimo petu na pedalu i u toj poziciji noga mora biti potpuno ispružena. Udaljenost sjedala mora biti takva da omogućava rukama da budu opuštene na upravljaču, s laganim pregibom u laktovima. Provjera se radi tako da pedale postavimo paralelno s podlogom te u toj poziciji os vrha koljena mora padati točno na sredinu pedale tj srednjeg dijela stopala. Ako je koljeno ispred sredine sredine pedale, potrebno je pomaknuti sjedalo. Visina upravljača za iskusne vježbače trebala bi biti u visini sjedala dok početnici moraju postaviti upravljač na onu visinu na kojoj se osjećaju udobno, te s vremenom spuštati upravljač sukladno razvoju svoje fleksibilnosti. Ispravna pozicija na biciklu osigurava sigurnost od ozljeda i udobnost.

Izvor i foto izvor: www.fitness.com.hr

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *