Uzdomir – najljepši vidikovac u Nikšiću

Vrh Uzdomira sa svojih 852 metra nadmorske visine najljepše je mjesto za posmatranje Nikšića i okolnih planina čija nadmorska visina je i preko  2000 metara. Lagana pješačka tura koja kreće odmah iz dvorišta hotela Maršal na Duklu, bez velikog napora po laganom terenu dovešće vas do cilja.

Ne treba zaboraviti da je prva zvanična aktivnost nakon osnivanja Planinarskog društva Javorak bila pohod na Uzdomir. Nekad se češće pelo i masovnije kretalo ka ovom vrhu od 852m .

Sada je uspon na Uzdomir olakšan jer je napravljen put (za potrebe dalekovoda). Tu gdje prestaje strmi makadamski put, uzana stazica koja prati staru kamenu među korak po korak vodi Vas u osvajanje još jedne lijepe avanture. Udobna obuća, sendvič u rancu, čokolada, fotoaparat i dobro raspoloženje uz drage ljude oko vas napraviće od ove male šetnje lijepu avanturu. Teren je lagan za penjanje, tako da bez problema na vrh mogu izaći planinari-početnici i djeca. Pod sam vrh Uzdomira gusta je šuma u kojoj preovladava hrast i grab i stanište značajnog broja lisica. Nekih pedesetak metara pod vrh ostali su tragovi davnih vremena. Podzide i kao klesane kamene ploče smišljeno su vješte ruke postavljale da uspon učine lakšim, kao po stepeništu od ovog mora kamena dolazite na vrh. Kameni krugovi, kamene međe, a onda shvatih da su to ustvari dobro očuvani bunkeri i da su ruke predaka ovo pravile. I opet koliko kod se učini da je lako popeti se, uspon je strm pa je dobro što se potroši koja kalorija više.

Vidikovac. Kao da grabim na koji dio Nikšića i okoline da pružim pogled, brzo prelijećem pogledom sve pa onda opet nekoliko puta. Nikšić grad koji volim. Okrenuta i sa pogledom na bulevar sa moje lijeve strane Gornje polje i Mokra njiva čiju ravnicu krase meanderi rijeke Zete. Podno Tovića selo Glibavac stapa se sa prigradskim naseljem Ćemenca kroz koje prolazi rijeka Bistica. Sa moje desne strane jezero Krupac i izvorište Poklonci. Ako odlučite da promijenite smjer spuštanja niz Uzdomir i odete istočnom stranom put  vas može dovesti do Viline pećine. Lako je pronaći od kada je napravljen novi magistralni put. Ulaz u pećinu je uzan, širine oko jedan metar, a sama pećina puna je ukrasa i duga je oko 80 m. Odsjaj sa jezera Krupac jači je nego sa jezera Slanog, sigurno zbog ovog trenutka i načina na koji ga obasjavaju sunčevi zraci. Kako se samo Vojnik zaštitnički nadnio nad okolinom Nikšića, da se osjeća jačina sjevernog vjetra posebno na vrhu Uzdomira. Studenačke glavice kao na dlanu, a odmah do njih pista na aerodromu na Kapinom polju. Ljeti, kad je aktivan Aero klub Nikšić prelijep događaj je kad imate priliku sa Uzdomira posmatrati padobrance i u tom šarenilu boja nadgledati njihov let i doskok.

Pogled se spušta prema Studenačkim glavicama koje su  zaštićen  predio, iako je izvor u Blace sa pitkom vodom nadomak grada ovo je zaboravljeno mjesto. Odmah naspram starih zidina Bedema, lako uočljivi pored magistralnog puta izvori u Blacama privlače pažnju i najviše ih posjećuju samo oni koji znaju gdje su. Ne postoji info tabla o ovako značajnom mjestu. Izvori pitke vode, na samo 500 metara vazdušne linije od centra grada. Zaboravljeno blago ili dobro čuvana tajna. Blizu je grada, i treba posjećivati ovo mjesto češće. Očigledno mali je broj onih koji uživaju u ovom lijepom mjestu i dolaze redovno zbog nekoliko sprava za vježbanje. Vratilo napravljeno između borova, kosa klupa i razboj samo pokazuje da sportski duh, odgovornost prema svom tijelu i potreba za prirodnim okruženjem ima svoje pristalice.

Pogled sa Uzdomira doseže daleko, posmatrajući Nikšić i okolinu vrijeme brzo prođe pa uvijek ostanemo malo duže, još ako su tu mladi radoznali planinari onda pitanja ima dosta. Važno je doći na vrh, zbog pogleda, zbog ideje gdje sledeći slobodan vikend, ili jednostavno zbog promjene nadmorske visine i rekreacije.

Tokom poslednjih nekoliko godina, veliki broj ljudi je sve manje povezan sa prirodom, što predstavlja dodatni izvor stresa. Provođenje vremena u zatvorenom prostoru, ispred računara, glavni je uzrok stresa i nelagode. Priroda je, htjeli mi to priznati ili ne, veoma moćan lijek za raspoloženje, blagostanje i um. Kad god možete, boravite vani. Šetnja, vožnja bicikla i trčanje samo su neke od aktivnosti koje možete upražnjavati u prirodi. Samo dvadeset minuta dnevno je dovoljno da poboljšate zdravlje i duh.

Ana Petrović

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *