Vježbanje tokom dana

Većina nas organizuje svoje fitnes aktivnosti prema ostalim obavezama tokom dana. Pitanje je, postoji li doba dana kada će nam vježbanje biti najefektnije? Donosimo vam prednosti i mane vježbanja u određenom dobu dana, pa vi odlučite šta mislite da je najbolje.

Vježbanje ujutro

Ljudi koji ustaju svako jutro da vježbaju su uglavnom predaniji, posvećeniji i češće vježbaju od onih koji fizičku aktivnost ostavljaju za drugi dio dana jer je mala vjerovatnoća da će vam u šest ujutro iskočiti neka neodložna obaveza koja će vam poremetiti plan da vježbate. S druge strane, mnogi stručnjaci vjeruju da ukoliko želite smršati, najbolje vrijeme za vježbu je upravo prije doručka. Tijelo ujutro veoma brzo iscrpi šećere i ugljikohidrate pa se prebaci na sagorijevanje masnih naslaga. Šta ako ne možete vježbati na prazan želudac? U tom slučaju pojedite malu užinu prije doručka, jogurt, deset badema, komadić tosta ili neko voće biće sasvim dovoljno. Ranoranioci tvrde da jutarnje vježbanje poboljšava raspoloženje, podiže nivo fizičke i psihičke energije.

Vježbanje u vrijeme ručka

Ako ne možete odvojiti redovno vrijeme za vježbanje, fizička aktivnost u vrijeme pauze za ručak poslužiće svrsi. U to vrijeme vaše reakcije su brže, poboljšava se kapacitet pluća, a vježbe odrađujete sa manje napora jer ste donekle zagrijani, a mišići i zglobovi su fleksibilni. Time se uveliko smanjuje rizik od povreda. Viša tjelesna temperatura smanjuje otkucaje srca i odmara krvni pritisak. Sve to povećava snagu i energiju koja vas tjera da se još više trudite. Pored fizičkih beneficija vježbanja u vrijeme ručka tu su i one mentalne koje podrazumijevaju povećanje protoka krvi u mozak što djeluje na vašu koncentraciju i olakšava vam da radni dan privedete kraju. Negativna strana vježbanja za vrijeme pauze jeste što vremenski vježbanje mora biti kratko.

Vježbanje naveče

Poslijepodne i naveče vaše tijelo je u potpuno drugačijem biološkom stanju nego ujutro. To je u većini slučajeva vrijeme najviše biološke efikasnosti za većinu ljudi. Najbolje sportske performanse i svjetski rekordi obično se dešavaju u kasno poslijepodne ili veče. Vježbanje naveče je najbolje ukoliko želite izraditi mišiće i ojačati tijelo jer se mišići zagrijavaju tokom cijelog dana, a određeni hormoni potrebni za jačanje tijela su na najvišem nivou u to vrijeme. Večernje vježbanje takođe može pomoći da regulišete količinu hrane koju ćete pojesti za večeru, a pored toga je sjajan način za borbu protiv stresa nakon radnog dana. Jedina negativna strana vježbanja naveče je što vam može poremetiti san i zato je najbolje da sa treningom završite 1-3 sata prije odlaska u krevet.

Izvor & foto izvor: http://www.fitnesshouse.co.rs

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *