Zumba

Zumba je vrsta fitnesa koja djeluje na sve grupe  mišića. Vježbajući zumbu, istovremeno ćete oblikovati i učvrstiti noge, zadnjicu, trbušnu muskulaturu, ruke, ramena, leđa i prsa. Takođe pozitivno utiče na kardiovaskularni i kardiorespiratorni sistem i na smanjenje potkožnog masnog tkiva. Kombinujući brze i spore latinoameričke ritmove s popularnom muzikom različitih žanrova te koristeći se jednostavnim i zavodljivim plesnim koracima ovim načinom vježbanja smanjuje se potkožno masno tkivo, jača se muskulatura, poboljšava koordinacija ali i raspoloženje. Zumba je  izrazito veseli način vježbanja koji mami osmjeh na lice, ali istovremeno je i vrlo naporan jer se vježbači vrlo dobro oznoje i istreniraju.

Namijenjena je svim starosnim grupama bez obzira imate li plesnog iskustva ili ne, u kakvoj kondiciji je vaše tijelo te jeste li muškarac ili žena. U vježbu su ukomponovani različiti plesovi – salsa, reggaeton, cumbia, ali zavisno od instruktora, dio zumbe može biti i tango, bachata, calipso, quebredida, belly dancing, hip hop, lambada, rock & roll, twist i drugi.

Kako izgleda čas zumbe?

Čas zumba fitnesa traje 55 minuta. Započinje zagrijavanjem gdje se koriste osnovni koraci iz različitih plesova kao što su merengue, salsa. Zatim slijedi kardio dio tokom kojeg se postepeno različitim kombinacijama osnovnih koraka i ritmova podiže intenzitet vježbanja te prelazi iz jedne vrste plesa u drugu – kao što su na primjer merengue, salsa, reggaeton, cumbia. Nakon kardio dijela slijedi cool down (smirivanje intenziteta) te istezanje ili idu vježbe snage pa onda istezanje.

Iako će slučajnom promatraču izgledati kao da svi vježbaju uz naučenu koreografiju na pojedinu pjesmu, u zumbi nema koreografije. To je zato što nema puno koraka za pamtiti (3 do 5 za svaku pjesmu) i sama pjesma vodi svojim ritmovima. Na svaku pojedinu melodiju izvodi se nekoliko koraka koji se izmjenjuju zavisno od same pjesme, refrenu, pa vježbači sami osjete kad nastupa promjena koraka, a oni koji duže dolaze već znaju i na pojedine pjesme otplesati cijelu kombinaciju.

Zumba ruši barijere

Atmosfera na treningu je vesela čak i onima koji se nikad nijesu usudili vježbati u grupi, ili nikad nijesu plesali jer misle da nemaju ritma. Svima njima ova vrsta vježbanja ruši barijere i s vremenom koraci dolaze sami od sebe. Zabavni ritmovi, jednostavni plesni koraci i vesela atmosfera ljudima stvaraju želju da dolaze na treninge, a biti uporan i vježbati u kontinuitetu jedan je od najvažnijih principa kojih bi se čovjek trebao držati ako želi postići rezultate.

Zumba fitness se dijeli u više vrsta:

– klasični
– zumba gold
– zumba toning
– aqua zumba
– zumba tonic
– zumba in the circuit

Izvor & foto izvor: http://www.dobrevijesti.net

Share

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *